KEREWIN CONSULT

licht op talent

Leestip: Giftig gedoe op de werkplek
Woensdag, 12 maart 2025

Leestip: Giftig gedoe op de werkplek

Jaarlijks zijn er bijna 2,5 miljoen incidenten met giftig gedoe op de werkplek. Wat houdt giftig gedoe in en waar komt het vandaan? Welke patronen zijn erin te onderkennen? Maar vooral ook, hoe kunnen we het voorkomen en bestrijden? Hans van der Loo en Caroline Koetsenruijter schreven er een boek over. 

 

Giftig gedoe is ongewenst gedrag, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen diverse categorieën: intimidatie, discriminatie, pesten en fysiek geweld. Caroline: “Het gaat om zich herhalend, agressief gedrag met een enorm schadelijke impact op mensen; voor medewerkers, voor een organisatie en uiteindelijk ook voor de samenleving. Het heeft niet alleen betrekking op het fysieke spectrum, zoals schoppen, slaan, bijten, duwen, spugen en dergelijke. Het gaat vooral om psychische agressie, zoals bedreigen en intimideren en om verbale agressie, zoals uitschelden en vernederen. Het gaat om allerlei bangmakerijen, iemand bewust angst inboezemen om iets al dan niet meer te doen op het werk. ”

 

In hun boek spreken de auteurs over de Destructieve Vijf. Caroline legt uit wat daarmee wordt bedoeld: “De Destructieve Vijf zijn de 5 hoofdvormen waarin giftig gedoe zich manifesteert: intimidatie, pesten, discriminatie, corruptie en fysiek geweld. Bij intimidatie hoort ook een specifieke subcategorie: seksuele intimidatie. Seksuele intimidatie komt veel vaker voor dan we denken en in alle sectoren van de samenleving. Wij kennen vaak alleen de grote zaken uit de media.”

 

Wat kun je als organisatie doen om giftig gedoe te voorkomen en te bestrijden? Hans: “Allereerst is het van belang dat je gesignaleerde misstanden in een vroegtijdig stadium bespreekbaar maakt. Geen bureaucratische afhandelingsprocedure via een klachtencommissie. Ook niet wachten tot een zaak via social media aan het licht komt. Dan ben je in feite te laat, want op zo’n moment worden er allerlei ad-hoc maatregelen genomen. Er wordt direct een zondebok gekozen, maar de leiding, bij wie de grootste verantwoordelijkheid ligt, ontspringt de dans.”

 

De auteurs spreken zich in het boek duidelijk uit hoe kan worden gewerkt aan een veilig leef- en werkklimaat binnen organisaties, waarbij een respectvolle en inclusieve omgang met elkaar alle aandacht krijgt.

 

Lees meer en beluister de podcast over dit boek hier.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo