Nederlandse leiders zijn bijna altijd transformationele leiders. Dat blijkt uit een onderzoek van het NCD naar de persoonlijkheid, motivatie, stijl en uitdagingen van Nederlandse leiders. De transformationele leiderschapsstijl is de meest voorkomende stijl van Nederlandse leidinggevenden. Alle in het onderzoek ondervraagde leidinggevenden gebruiken deze stijl het meest. Dat betekent in de praktijk dat zij erop gericht zijn medewerkers te inspireren om een groter doel na te streven.
De leiders scoren hoog op Dominantie, Variatie-behoefte en Energie ten opzichte van de rest van
Nederland. Tegelijk scoren ze juist laag op eigenschappen als Regelmaat, Conformisme en Nauwkeurigheid. Motivatie van Nederlandse leiders komt vooral vanuit henzelf. De meeste leiders zijn gemotiveerd omdat zij zichzelf als leider zien en voldoening halen uit een leidersrol. Daarnaast spelen de kosten en baten van leiderschap geen grote rol bij de motivatie van leiders. Plichtsbesef speelt een duidelijk minder grote rol als motivator.
Als het gaat om leiderschapsstijlen, dan blijkt transformationeel leiderschap een belangrijke
voorspeller voor werkprestatie en effectiviteit. Een laissez-faire leiderschapsstijl blijkt juist een negatieve voorspeller. Anders gezegd, leiders met deze stijl geven aan minder effectief te zijn. Status en Volharding zijn daarnaast persoonlijkheidseigenschappen die bepalen of leiders effectief zijn en goede werkprestaties leveren. Hoe hoger leiders scoren op Status en Volharding, hoe
effectiever zij rapporteren te zijn.
Het onderzoek concludeert dat mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden vergelijkbaar zijn als het gaat om de mate waarin ze worden gemotiveerd door plichtsbesef. Ze hebben ook in gelijke mate een motivatie zonder persoonlijk belang. Mannen en vrouwen scoren ook vergelijkbaar op de meeste persoonlijkheidseigenschappen. Wel scoren vrouwen hoger op de eigenschappen Hartelijkheid, Zorgzaamheid, Energie en Volharding. Mannen scoren hoger op Zelfvertrouwen.
Lees het complete onderzoek hier.